Sławek | Data: Piątek, 2018-04-13, 21:47:07 | Wiadomość # 1 |
 Colonel general
Grupa: Administratorzy
Nagrody: 0
Reputacja: 100
Status: Offline
| Przed ponad dwudziestu pięciu lat prowadziłem zeszyt ornitologiczny w którym zapisywałem napotkane gatunki ptaków w poszczególnych miesiącach. Jakże miło było znaleźć ten stary zeszyt po ponad dwudziestu latach i zajrzeć do jego zawartości oraz na spotkane gatunki... ...czas jakby cofnął się do tyłu na moment gdy przypominałem sobie te zapiski. Przyroda ginie w oczach. Warto zapisać nasze obserwacje...może ktoś kiedyś,lub my sami zajrzymy w odmęty strony "fociarzeelk" i powiemy że kiedyś widzieliśmy te gatunki !!! Obserwacje lub usłyszane głosy ptaków wrzucamy w kolejnych postach. Wszystkie obserwacje będą dopisywane do głównej strony OBSERWACJE Podawajmy te gatunki których jeszcze nie ma na liście. Najlepiej mieć ze sobą jakiś notesik kartkę i notować (no chyba że ktoś ma super dysk w głowie to zapamięta z głowy) na każdej wyprawie. To samo dotyczy miesięcznych obserwacji. OBSERWACJE MIESIĘCZNE Wpisujemy gatunki i datę obserwacji lub "usłychacji" ...he he Pozdro ziomy Fociarze i liczę na ciekawą wspólną,grupową zabawę !!! Wasz SLAVI !!! AVE WY !!! Mam nadzieję że pomysł się przyjmie .
Moja dzisiejsza obserwacja. Pokrzewka ogrodowa (głos) 2018 04 14 Pierwsza w tym roku !!! Grubodziób samiczka (fotka) fot.1

17 Kwiecień... Błotniak stawowy Błotniak zbożowy Orlik krzykliwy Trzciniak Świerszczak Brzęczka Wodnik
Polecam dla początkujących ornitologów dwie stronki poświęcone głosom ptaków.
https://www.glosy-ptakow.pl/alfabetyczny/ oraz: https://www.xeno-canto.org/
18 Kwiecień. Jaskółka dymówka Perkozek Sieweczka rzeczna Czajka
|
|
| |
czrts | Data: Piątek, 2018-04-20, 19:37:32 | Wiadomość # 2 |
 Moderator generalny forum "Fociarze Ełk"
Grupa: Moderatorzy
Nagrody: 2
Reputacja: 24
| 19 kwietnia:) czapla biała kania ruda kropiatka-głos cyranka cyraneczka plaskonos
Wiadomość edytowana przez czrts - Piątek, 2018-04-20, 19:38:22 |
|
| |
Sławek | Data: Piątek, 2018-04-20, 20:48:16 | Wiadomość # 3 |
 Colonel general
Grupa: Administratorzy
Nagrody: 0
Reputacja: 100
| Dzięki AVE ...już aktualizuję !!! Cenne gatunki...szczególnie kropiatka. Nie muszę prosić o dodatkowe szczegóły obserwacji czy 100% potwierdzenie. Te gatuny są specyficzne i akurat nie do pomylenia z żadnymi innymi. Dawaj dalsze. Pozdro i AVE TY !!!
|
|
| |
czrts | Data: Piątek, 2018-04-27, 21:16:29 | Wiadomość # 4 |
 Moderator generalny forum "Fociarze Ełk"
Grupa: Moderatorzy
Nagrody: 2
Reputacja: 24
| Na ełckiej jest parka mandarynek...samiczka piękna bo bialutka:) Widziane dzisiaj po godzinie 20:00...okolice ujścia:)
Wiadomość edytowana przez czrts - Piątek, 2018-04-27, 22:22:07 |
|
| |